Dobrodošlica

Poštovani studenti,

Dobrodošli na Fakultet organizacije i informatike Varaždin!

Čestitamo Vam na uspješnom upisu u prvu godinu studija, te Vam ujedno želimo uspješno daljnje studiranje.

Kako bismo Vas upoznali sa IT aspektom studiranja na FOI-u, donosimo Vam par objašnjenja, smjernica i daljnjih linkova za bolje razumijevanje:

 

  • AAI@EduHr elektronički identitet

Prilikom upisa dobili ste svoj JMBAG identifikacijski broj i i AAI@EduHr elektronički identitet, kojeg ćete često koristiti tijekom svojeg studiranja na FOI-u.

AAI@EduHr identitet Vam omogućuje pristup mnogobrojnim servisima, web aplikacijama i uslugama u našem IT prostoru Fakulteta kojeg ćete vremenom upoznati i koristiti tijekom školovanja. Primjeri toga su: e-learning [moodle], FOI bežična mreža [EDUROAM], e-radovi [završni i diplomski radovi], FOI planer studija, pristup internetu preko komercijalnih davatelja internetskih usluga isl.

Imajte pritom na na umu da s Vašim AAI@EduHr identitetom možete i mnogo više na online akademskom webu  (domaćem i inozemnom). Više o tome možete naći ovdje:

Svaki AAI@EduHr identitet je u standardnoj pojavnoj formi username@ime_ustanove.hr pa je tako naš, FOI-ev u obliku username@foi.hr.

Za spajanje na servise FOI-a (mail, moodle, bežična mreža…) dovoljno je unijeti samo korisničko ime, dok je za ostale potrebe (online servis e-građani, EDUROAM mreža drugih fakulteta i učilišta dok boravite tamo) potrebno unijeti puni kvalificirani oblik username@foi.hr.

Služba Centra za Informatičku Podršku (CIP) rješava tehnički aspekt  AAI@EduHr prostora FOI sa sufixom ustanove @foi.hr. Više o tim krasnim, kršnim i naočitim momcima ovdje: http://cip.foi.hr/kontakt.

Lozinku svog računa/identiteta čuvajte na sigurnom. Ukoliko ju izgubite, novi aktivacijski kod ćete morati zatražiti u službi Referade: http://www.foi.unizg.hr/hr/fakultet/odjeli/referada

Dodatna napomena: Lozinku tretirajte kao i pin vaše kreditne/debitne kartice a same detalje korisničkog računa nemojte davati drugim kolegama. Toplo Vam preporučujemo da nikada nikome ne otkrivate svoje lozinke, uključujući i administratore tih sustava – njima to ne treba.

Posljedice njene zloupotrebe mogu biti vrlo neugodna iskustva za njene vlasnike, a gotovo nikakve (ili minorne) za one koji su je zapravo zlorabili.

Imajte to na umu tijekom školovanja.

 

  • Pravila korištenja Vaših korisničkih računa

Pravila korištenja Vaših korisničkih računa su navedena ovdje: http://cip.foi.hr/pravila-ponasanja/.

Molimo Vas da zbog Vaše sigurnosti, te sigurnosti Vaših kolega, obratite posebnu pažnju na njih.

Svako preuzimanje i distribucija digitalnih materijala koji podliježu autorskim pravima (primjer: skidanje filmova sa torrenta) je najstrože zabranjena. Više o tome na: ftp://ftp.carnet.hr/pub/CARNet/docs/rules/CDA0035.pdf i http://www.carnet.hr/abuse/faq?faq_id=457

 

  • Spajanje na bežičnu mrežu FOI-a

Upute za spajanje na bežičnu mrežu FOI-a se mogu pronaći ovdje: http://cip.foi.hr/eduroam/. Na spomenutu mrežu se možete spojiti pomoću AAI@EduHr identiteta.

Windowsi 8.1  i 10 ne zahtijevaju dodatnu instalaciju sigurnosnih klijenata, nego samo točno uneseno korisničko ime i lozinku. Sva prethodno navedena pravila o ponašanju na mreži se primjenjuju bez iznimke.

 

  • MSDNAA licenca- licenca za preuzimanje Microsoftovih programskih proizvoda

Upute za dobivanje MSDNAA licence, kojom besplatno možete preuzeti Microsoftove programske proizvode (Windows, Office 365 Student pack, Windows server…), možete vidjeti ovdje: cip.foi.hr/msdnaa/.

 

  • Ostali korisni linkovi:

Pravila korištenja Carnet usluga: Naputak_pravila_Carnet.pdf

Sigurnost na internetu: sigurnije_na_internetu.pdf

Održavanje LDAP imenika i AAI@EduHr identiteta: AAI-FOI.pdf

Naputak o pravima i obvezama korisnika: Naputak_pravila_barok.pdf

 

You may also like...