Brucoši – upute za email

Prilikom upisa na Fakultet organizacije i informatike dobili ste i ujedno i službenu e-mail adresu za komunikaciju s nastavnicima i službama za vrijeme studija.

Fakultet koristi Google Workspace skup usluga te između ostalog i gmail servis putem kojeg ćete primati i slati mailove.

Kako biste  se prijavili u svoj e-mail pretinac potrebno je otvoriti URL: https://mail.google.com u web pregledniku te kliknuti na “Prijavi se”.

Pod e-poštu unosite svoju email adresu a  pod zaporku pripadajuću AAI@Edu lozinku.

Primjer:

Studentu Ivan Horvat će kod upisa  biti dodijeljeno AAI@Edu korisničko ime ihorvat22@foi.hr i pripadajuća e-mail adresa ihorvat22@student.foi.hr

Primjetite RAZLIKU u sufixima između AAI računa i email adrese.

 

  • Za komunikaciju s nastavnicima, službama Fakulteta (referadom, računovodstvom i sl.) koristite isključivo svoju, dobivenu FOI-evu email adresu. Izuzetak tom pravilu je da niste u mogućnosti pristupiti svojem email sandučiću zbog tehničkih poteškoća.
  • FOI-evu email adresu u obliku username@student.foi.hr  koristite isključivo za potrebe studiranja. Nemojte ju koristiti za registraciju korisničkih računa nekih drugih, externih servisa i socijalnih mreža jer krajem studija ulazite u potencijalne probleme koji često postaju nerješivi.

 

Dodatne napomene:

  • Ukupna količina prostora za pohranu vaših podataka na Google Workspaceu je 15GB (uključujući gmail servis, google drive i sve ostale usluge, kumulativno).
  • Sami ste odgovorni za izradu sigurnosne kopije svojih podataka koji se nalaze na Google Workspace servisima. Drugim rječima, nismo Vam ih u mogućnosti vratiti u slučaju nenamjernog brisanja.
  • U slučaju zlouporabe FOI-evog maila (slanje spam/neželjene pošte) korisnički račun će Vam biti privremeno zaključan. U tom slučaju obratite nam se na email adresu podrska@foi.hr i obrazložite svoj zahtjev.
  • Po prekidu studija (završetak studija, ispis sa studija ili bilo koji drugi oblik gubitka Vaših studentskih prava) Vaši korisnički računi će automatski biti obrisani (zajedno sa svim Vašim podacima).

Za primanje i slanje mailove nije nužno koristiti Gmail web sučelje već je moguć i pristup putem desktop ili mobilnih POP3/IMAP klijentskih aplikacija kao što su Outlook, Thunderbird, K9 Mail i sl. Više o tome možete saznati na: https://support.google.com/mail/answer/7126229

Za izradu sigurnosnih kopija podataka (između ostalog i e-mailova) možete koristiti uslugu Google Takeout. Više o samoj usluzi na: https://support.google.com/accounts/answer/3024190?hl=en

You may also like...